Ballast in verschillende soorten en maten!

ballastproducten-logo

Jij raad langs een bouwterrein en je ziet een hijskraan staan. Hijskranen zijn super handig om te hebben, want die kan zware dingen tillen en ergens hoog neerzetten. Nu is het wel gek hoe een hijskraan dat doet zonder dat die omvalt. Dat is eigenlijk helemaal niet zo lastig, want het maakt gebruik van een ballast. Misschien heb je al wel eens van het woord gehoord. Een hijskraan is namelijk niet het enige dat een last gebruikt. Een brug maakt er ook nog wel eens gebruik van en ook in boten wordt er wel eens gebruik gemaakt van een last. Een last komt dan ook voor in allerlei verschillende soorten en maten en daarom is het ook goed om te kijken wat voor een verschillende soorten lasten er zijn. Wie weet zit er ook wel een tussen die jij goed kunt gebruiken.

ballastproducten-foto

Lood

Jij bent vast wel bekend met het metaal lood. De kans is groot dat je dit bij natuurkunde hebt gehad en misschien heb je het ook wel eens gebruikt tijdens scheikunde en bij vissen wordt het ook wel eens gebruikt. Lood is perfect voor een ballast en daarom wordt het ook veel gebruikt. Nu vragen mensen zich wel eens af waarom lood wel wordt gebruikt en ijzer niet. Dat is eigenlijk best wel simpel. Lood heeft namelijk een hoge dichtheid en hierdoor is het formaat redelijk klein, maar het gewicht is een stuk hoger. Dat is fijn, want het is daardoor makkelijker te vervoeren en toe te passen. Kijk daarom bijvoorbeeld naar visloodjes.

Vorm

Lood heeft veel meer voordelen dan alleen de dichtheid. Lood vind je in allerlei verschillende soorten en maten. Ze zijn te vinden in grote blokken en zelfs in korrels. Dat is fijn, want hierdoor kun je het makkelijk vormen in het formaat dat jij nodig hebt. Daarom is lood ook zo’n fijn ballast. De kans is dan ook erg groot dat jij wel eens lood hebt vastgehad. Als je dan een plaatje lood hebt dan kun jij het makkelijk buigen. Met een blok is dat natuurlijk een stuk lastiger, maar als je er stukken van af haalt dan kun je het weer makkelijker vormen. Maak daar dan ook zeker gebruik van.

Beton

Wat natuurlijk ook veel gebruikt wordt als last is beton en je ziet het dan ook veel terug. Beton heeft erg voordelen. Het is namelijk gemakkelijk te maken en dus erg goedkoop. Daardoor kun je het ter plekke maken en hoef jij je geen zorgen te maken of het te groot of te klein is. Beton staat dan ook goed op de tweede plaats met lood natuurlijk op de eerste als beste ballast. Wellicht kun jij die twee ook combineren.